Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Surdeg – recept på grunddeg

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

En grundsurdeg som är lätt att göra och väldigt effektiv. Surdeg kan göra på lite olika sätt. En del recept tar två dygn att göra medan andra är klara efter 4 dygn. Oavsett vilket du väljer är en välgjord surdeg en perfekt bas i din bakning. Förvara den i kylskåp när den är klar.

Håll din surdeg vid liv genom att “mata den” ungefär en gång i veckan. Det gör du genom att tillsätta lika delar ljummet vatten och mjöl, rör om och låt stå en stund i rumstemperatur. Ställ den sedan i kylen igen. Lyckas man mata den och den inte möglar kan man ha en surdeg i princip hur länge som helst. 8 april är det surdegsdagen.

Läs också: Recept på grovt surdegsbröd

Läs också:  Så bakar du glutenfritt surdegsbröd 

Ingredienser

1 deg

Första dagen:

  • 2 dl vatten
  • 2,5 dl rågmjöl

Tredje dagen:

  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl vatten

Fjärde dagen:

  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl vatten

Så här gör du

  1. Första dagen:
  2. Blanda 2 deciliter vatten med 2,5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn. Efter första dygnet ska de börja bubbla i blandningen. Om inte, rör om försiktigt och fortsätt låta den stå i rumstemperatur.
  3. Tredje dagen:
  4. Efter att degen vilat i 2 dygn, sätt sedan till 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in igen och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
  5. Fjärde dagen:
  6. På dag 4 tillsätter du 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dygn.
  7. Efter det sista gångna dygnet är degen färdig att baka med.