Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Superenkel fläskfilégratäng

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 417 st har redan röstat

Fläskfilé är ett populärt kött som är lätt att variera. Stek, grilla eller gör färdig i ugn. Eller varför inte en god fläskfilégryta. Den här är ett recept på en gratäng som är är enkel och en riktigt smarrig klassiker. Het, supergod och underbar.

Läs också: Helgrillad fläskfilé med aiolipotatissallad!

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g fläskfilé
  • 1 msk soya
  • 1 st röd chili
  • 1 hel purjolök
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 1 dl chilisås
  • 2 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1/2 msk sambal oelek
  • riven ost

Så här gör du

  1. Börja med att strimla upp pujolöken. Använd så mycket du bara kan, gärna det gröna också om det är fräscht. Skär upp fläskfilé i strimlor. Hacka chilin fint, om ni vill ha det lite extra starkt hackar ni med kärnorna också annars plocka bort dem.
  2. Stek fläskfilé i lite smör så de får en fin yta. Lägg i purjolök och chili och låt de fräsa med tills de är mjuka.
  3. Blanda ner vatten, soya och buljongtäning och koka ett par minuter tills tärningen löst upp sig. Häll därefter i chilisås, grädde, mjöl och sambal oelek. Koka i ca fem minuter tills såsen tjocknat lite. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer av sambal oelek om ni vill ha mer styrka. Strö över riven ost av valfri sort och gratinera i ugn på 225 grader tills osten har fått fin färg, ca 20 min. Servera med ris och nachos.
21 kommentarer om "Superenkel fläskfilégratäng"
  • Lottis
    Lottis

    Fantastiskt god! Perfekt och enkelt att göra om det är många man skall bjuda på mat! Vi gjorde den dock på grön chili och lite mindre sambal olek ;-).
    Vår nya favorit!

  • Justin Kantner
    Justin Kantner

    Bestämde mig för att testa denna till fredagsmyset och jag måste säga, jag blev inte besviken. Den blev väldigt god, däremot då butiken inte hade chili just då så valde jag bort den och tog istället 1 msk sambal oelek istället. Blev gott det också!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Justin Kantner

      Vad roligt att höra! Den är väldigt god, vi håller med! /Joel, Mittkök.se

  • bustrucker
    bustrucker

    Fantastiskt gott!!! Serverade hasselbackspotatis med västerbottenost och ett franskt lantbröd till(allt för att få upp den goa såsen, mmm.) Kanske lite svävande mängdangivelse med “en hel” purjo. Dom kan ju skifta ganska rejält i storlek i bland. Allt från 1½ cm. till närmare 5 cm i diameter. Jag skar upp min purjo och det blev nästan 1 liter. Blev bra enligt mitt tycke i alla fall. Tack för receptet, kommer att göras fler gånger. Ska testa att göra det på jobbet till gästerna också. Kommer säkerligen att uppskattas.

  • Ann-Sofie
    Ann-Sofie Nilsson

    Mycket enkelt och jättegod! Jag gjorde den i en gryta i stället.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till blomman

      Roligt att höra!
      Önskar dig fortsatt lyckad matlagning.
      Med vänliga hälsningar
      Mitt kök-redaktionen

  • Ann-Sofie
    Ann-Sofie Nilsson

    Väldigt god!
    Har gjort den tre gånger nu. Alltid perfekt resultat 😊

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Ann-Sofie Nilsson

      Oj, så glada vi blir av att höra det. Den är ju så god 🙂
      Allt gott,
      Julia – redaktör Mittkök.se.

  • MrsC
    MrsC

    Blev så gott 😋 Hoppade över ost och ugn – gjorde mer sås och inte chili och en halv uppfräst röd paprika – åh vilken underbar sås!! tack för inspiration 👌🏻

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till MrsC

      Tack för tipset! Vänliga hälsningar Mitt kök-redaktionen

  • Julia Grunnan
    Julia Grunnan

    Vad menas med att skära upp fläskfilén i strimlor? Hur gör ni?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Julia Grunnan

      Hej Julia, Att strimla köttet innebär att man skär det i lite smalare bitar som är mer rektangulära än kvadratiska. Genom att strimla köttet blir tillagningstiden kortare än om man lägger in en hel bit kött. Lycka till med matlagningen. Hälsningar mitt kök-redaktionen

  • Ozzy8
    Ozzy8

    6 port stämmer väl inte.??? Jag gjorde dubbel sats för 6 personer och det var med nöd o näppe det räckte.
    Blev väldigt gott och uppskattat!

  • happy75smile
    happy75smile

    Super god! Kan tänka mig göra om den. Den var lätt och gott och strö man på massa riven ost så blir det inte så starkt.
    Jag la till dubbla sats av grädde för jag tyckte den var så torr annars.

  • Kate Haag
    Kate Haag

    Toppengod! Kommer att göra många gånger! Räcker inte till 6 p högst 3. Men supergod! Tack!

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Kate Haag

      Hej Kate och vad roligt att höra. Vi har justerat receptet nu till 4 personer. Tack för din kommentar. Hälsningar Mitt kök-redaktionen

  • Hortence Strandberg
    Hortence Strandberg

    Super god och envelope, har lagat den idag !!👍🏾👍🏾