Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Strömmingmacka med dillslungad potatis

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg
Strömmingmacka med dillslungad potatis
Henrik Frithiof

Stekt strömming är fenomenalt på en matig lunchmacka! Här panerat i ett riktigt grovt mjöl, uppblandat med en fin grynblandning.

Ingredienser

4 portioner

Strömming:

  • 4 st strömmingsfiléer
  • 1 st ägg
  • 3 dl grovt mjöl, gärna grahamsmjöl blandat med gryn
  • salt och svartpeppar
  • smör och rapsolja, att steka i

Dillslungad potatis:

  • 150 g fast potatis
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 0,5 tsk honung
  • dill, tre rejäla kvistar
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt och peppar
  • 0,5 st citron, saft från

Till servering:

  • 4 st portionsbröd, t ex ciabatta eller baguette
  • 1 st gul lök
  • 50 g sockerärtor

Så här gör du

  1. Skala och koka potatisen tills den är mjuk men fortfarande har en viss stuns i sig. Då håller potatisen bättre i mackan och trillar inte sönder.
  2. Skölj strömmingsfiléerna och klipp bort ryggfenan. Vispa upp ägget och häll upp det grova mjölet i en tallrik. Vänd strömmingsfiléerna först i ägget och sen i mjölblandningen. Salta och peppra på båda sidor. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja och stek strömmingen gyllenbrun i cirka 3–4 minuter på varje sida.
  3. Skär den kokta potatisen i grova skivor. Hacka dillen fint och rör samman med yoghurt, honung, dijonsenap och citronsaft till en dressing. Smaka av med salt och svartpeppar. Sväng runt potatisen i dressingen.
  4. Strimla sockerärtorna på längden och skär löken i tunna ringar. Dela bröden på mitten och lägg potatisskivor på underdelarna. Toppa med strömming, sockerärtor och lök och lägg sedan på överdelarna.
Du kanske även gillar