Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Stor cocktailtomat- & fetaostpaj

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Den här pajen blir ett gott och matigt inslag till exempelvis kräftor. Låt den gärna vila en timme före servering, då blir det lättare att skära i fina bitar.

Ingredienser

8 portioner

Deg

  • 4 1 ⁄2 dl vetemjöl
  • 200 g kylskåpskallt smör, skuret i tärningar
  • 6 –8 msk isvatten

Äggsmet

  • 4 ägg
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk finhackad timjan

Fyllning

  • 200 g grovriven lagrad ost eller västerbottensost
  • 150 g smulad fetaost
  • 100 g cocktailtomater, delade

Till garnering

  • nymalen svartpeppar
  • färska örter, till exempel timjan

Så här gör du

  1. Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet under maskinens gång och arbeta till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter, så att den kommer upp lite över kanten. Låt pajen vila i frysen i cirka 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 225 grader.
  3. Förgrädda pajen i mitten av ugnen tills den fått lite färg, 12–15 minuter.
  4. Vispa ihop ingredienserna till äggsmeten.
  5. Varva riven ost, smulad fetaost och äggsmet i pajen. Toppa med tomaterna. Täck pajen med aluminiumfolie och sätt i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda pajen i 40 minuter. Ta bort foliet och grädda pajen i ytterligare cirka 20 minuter eller tills äggsmeten stelnat och pajen fått fin färg. Peppra och garnera med färska örter inför serveringen.