Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sticky gooey butter cake

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Saftig kaka med krämig färskostfyllning smaksatt med vanilj. Servera med grädde, persikor och fudgekolasås. Färska bär passar också bra till den här kakan.

Ingredienser

20 bitar

Botten

  • smör till formen
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg
  • 50 g smör, mjukt
  • 4 dl vetemjöl

Färskostfyllning

  • 400 g Philadelphiaost
  • 750 g florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 150 g smör, viktigt att smöret är riktigt mjukt

Vaniljgrädde

  • 1 vaniljstång eller ½ tsk vaniljpulver
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 tsk florsocker

Mörk fudgekolasås

  • 2 dl muscovadosocker
  • 50 g smör
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • 1 msk mörk sirap

Garnering

  • florsocker
  • 5 persikor skurna i klyftor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form cirka 32 x 25 centimeter i diameter.
  2. Värm mjölken tills den är ljummen. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Tillsätt socker, salt och ägget.
  3. Blanda i lite smör och lite vetemjöl i taget. Arbeta degen smidig några minuter. Sätt plastfolie över eller lägg på en bakduk. Låt degen jäsa 30 minuter.
  4. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Baka ihop degen till en rund bulle, kavla ut och tryck ut degen i botten på formen, nagga med en gaffel.
  5. Vispa upp färskosten med en elvisp, vispa i florsockret och vaniljsockret. Vispa i ett ägg i taget. Vispa i lite smör i taget och vispa smeten i cirka 5 minuter tills den är ordentligt blandad.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda i 30-40 minuter tills kakan är gyllenbrun på ytan och har stannat något. Ta ut kakan och låt den svalna.
  7. Vaniljgrädde: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna och lägg fröna eller vaniljpulvret i grädden, tillsätt sockret och vispa upp grädden.
  8. Mörk fudgekolasås: Blanda alla ingredienser i en kastrull. Rör om tills smöret smält, koka upp och sjud några minuter tills kolasåsen börjar tjockna. Rör om då och då i botten så att det inte bränns, men rör inte hela tiden. Tänk på att såsen tjocknar lite när den svalnat.
  9. Servering: Pudra lite florsocker över kakan och servera med vaniljgrädde, fudgekolasås och persikoklyftor.