Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Stekt gös med saffranssås

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

(Sandre de la Loire Rôti, sauce au)

Recept från kocken Bernat Charret som driver restaurangen Les Chandelles Gourmandes i byn Larcay.

Ingredienser

4 person(er)
  • 4 st portionsbitar gös, med skin
  • 1 st saffran
  • 2 st schalottenlökar, hackade
  • 2 st kvistar citronelle, eller rivet skal av en citron
  • 2 dl vitt vin
  • 2 st äggulor
  • 2 msk crème fraiche
  • salt
  • peppar
  • druvolja till stekning
  • valnötsolja

Tillbehör:

  • 1 st stor sötpotatis i skivor
  • 8 st sparrisar
  • 4 st mini purjolökar eller vårlökar

Så här gör du

  1. Börja med att lägga saffranskryddorna i en skål med lite vatten. Helst ska det stå i 24 timmar men låt det i alla fall stå i några timmar så att smaken får utveckla sig.
  2. Stek sötpotatisen i smör tills den mjuknar. Koka sparrisen och purjolöken.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Koka ner vin, schalottenlök och citronelle i en kastrull, till ungefär hälften. Häll över vätskan i en ugnsfast form.
  5. Krydda fisken med salt och peppar. Stek med skinnsidan ned i druvolja, tills den blir knaprig, droppa i lite valnötsolja för smakens skull. Lägg fisken i den ugnsfasta formen och stek den i ugnen i ytterligare 2–3 minuter, beroende på fisken tjocklek.
  6. Vispa äggulorna och crème fraîche i en tjockbottnad kastrull, vispa tills såsen börjar tjockna, tillsätt fiskspadet under fortsätt vispning, tillsätt saffranet och nu ska inte såsen koka mer. Smaka av med salt och peppar.
  7. Lägg upp såsen och lägg fisken ovanpå. Värm eventuellt grönsakerna i mikron eller värm upp dem i lite smör. Lägg dem runt fisken. Blomman kommer från en salviakvist.