Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Stekt fasanbröst med svamp, syltade nypon och fikon

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 4 fasanbröst
  • salt, svartpeppar
  • 1 msk smör

Skysås

  • 2 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk brun redning, Maizena
  • salt, peppar

Svamp

  • 1 liten finhackad gul lök
  • 100 g kantareller
  • 100 g trattkantareller
  • 100 g skogschampinjoner
  • 50 g smör
  • salt, svartpeppar
  • timjan

Servera med

  • syltade nypon (se recept)
  • 2 färska fikon
  • ugnsrostad potatis

SYLTADE NYPON

  • 5 dl nypon
  • 1 dl vatten
  • 2 msk ättikssprit, 12 procent
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 kanelstång
  • 5 svartpepparkorn
  • 1/2 tsk gula senapsfrön

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Ansa och dela kantareller och trattkantareller genom att riva isär dem. Skär skogs-champinjonerna i klyftor. Fräs lök och svamp mjuk i smör i en stekpanna. Salta och smaksätt med svartpeppar och timjan.
  2. Torka av fasanbrösten. Salta och peppra köttet och bryn dem runt om i en stekpanna. Lägg över i ugnssäker form och stek i ugn, cirka 8 minuter. Köttet får inte bli hårt. Låt köttet vila 10 minuter, innan det skärs upp.
  3. Häll 2 dl vatten i stekpannan och koka upp. Sila skyn i en kastrull. Tillsätt 1 msk kalvfond och red av med brun redning och koka 3 minuter under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Servera fasanbröstet ovanpå en bädd av svampen, ringla över skysås och servera med klyftor av färska fikon, syltade nypon och ugnsrostad potatis.
  4. Ta bort skaft och blomfästen från nyponen. Dela dem och kärna ur med en liten sked. Skölj dem väl.
  5. Koka upp vatten, ättikssprit, socker, kanel, svartpepparkorn och gula senapsfrön.
  6. Lägg i nyponhalvorna och låt dem småkoka under lock, cirka 30 minuter.
  7. Häll upp i ren varm glasburk. Sätt på lock och låt svalna. Förvara i kylen.