Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Stek med rotfrukter

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat
Stek med rotfrukter
Olof Abrahamsson

Ingredienser

6 person(er)
  • 1 kg fransyska, eller innanlår av nöt
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 msk smör eller margarin
  • 2 st morötter
  • 1 st rotselleri
  • 1 st gul lök
  • 3 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl sherry
  • 2 msk kalvfond
  • 1-2 msk maizena redning
  • 1 tsk sirap

Så här gör du

  1. Krydda köttet runtom och bryn väl i smör. Lägg i en form. Skala morötter, selleri och lök och skär i bitar.
  2. Lägg runt om köttet och häll på vattnet. Sätt i en stektermometer och tillaga i ugn, 125 grader. Ös med skyn då och då.
  3. När temperaturen är 65 grader, är köttet rosa, vid 75 grader är det genomstekt. Det tar cirka 1 1/2 timme. Låt köttet vila i 10 minuter.
  4. Häll skyn i en kastrull och koka upp tillsammans med grädde, sherry och fond. Red av och koka i 3 minuter.
  5. Smaka av med salt, peppar och sirap. Skiva köttet och servera.
Du kanske även gillar