Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ståtlig äpple och toscakaka

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Kakan/tårtan är bakad i en hög springform, 16 cm diameter och 13 cm hög.

Ingredienser

10 portion

Kakan

  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 100 g smält avsvalnat smör
  • 1 dl 3% vaniljyoghurt
  • 4 tsk bakpulver
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 msk äkta vaniljsocker
  • 2 st Stora skalade skivade äpplen

Toscasmet

  • 75 g smält smör
  • 0,75 dl Socker
  • 2 tsk äkta vaniljsocker
  • 1,5 msk Mjöl
  • 2 msk vispgrädde
  • 50 g Blandade rostade nötter

Servera med

  • Kallvispad vaniljsås, se mitt recept
  • vaniljglass

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och skiva äpplen tunt. Smält smör och låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda samman de torra ingredienserna. Rör ner smör, yoghurt i äggblandningen. Där efter vänder du försiktigt ner de torra ingredienserna.
  2. Smörj och bröa formen. Lägg ett lager smet i botten, lägg på ordentligt med äpplen. Sen gör du så två gånger till. Avsluta med smet på toppen! Grädda lågt i ugnen cirka 50 minuter eller tills kakan inte dallrar!
  3. Toscasmet: Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull. Sjud samman till en kräm, får inte bubbla! Ta ut kakan ur ugnen, höj värmen till 200 grader!!! Häll på smeten på kakan och grädda högre upp i ugnen tills toscan fått färg. Cirka 10-14 minuter!
  4. Servera ljummen med glass eller vaniljsås. Tips! Vill du lyxa till lite mer, dela kakan i två bottnar och gör en halv sats toscasmet och häll på en botten och lägg ihop. Detta görs i så fall när kakan är färdiggräddad och innan servering!