Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Squashkaka med apelsinglasyr

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Att baka en kaka med riven squash är inte konstigare än att baka en morotskaka. Squashen ger egentligen inte så mycket smak, men gör kakan saftig. Smaken får alla kryddor, valnötterna och chokladen står för.

Ingredienser

10 bitar
  • 3 st ägg
  • 4 dl råsocker
  • 5 dl squash, grovriven
  • 1,5 dl solrosolja
  • 1 st apelsin tvättad, rivet skal från
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk nystötta, kardemummakärnor
  • 0,5 tsk riven muskot
  • 2 dl valnötskärnor, hackade
  • 100 g mörk choklad, hackad

Apelsinglasyr:

  • 100 g rumsvarm philadelphiaost
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2,5 dl siktat florsocker
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 0,5 st apelsin, tvättad, rivet skal från

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, cirka 24 centimeter i diameter.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner squash, olja och apelsinskal. Blanda mjöl, salt, bikarbonat, bakpulver och kryddor. Vispa ner mjölet i smeten. Vänd ner nötter och choklad.
  3. Häll smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen cirka 1 1/4 timme. Känn med en prov- sticka att kakan är färdiggräddad.
  4. Rör samman ingredienserna till apelsinglasyren och bred den över den kalla kakan.