Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spetskåldolmar med lammfärs och varm tomatsalsa

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Det är kul att leka med smakerna och göra nya versioner av älskade klassiker. Vi bjuder på grymt goda kåldolmar med spetskål, lammfärs, couscous och en varm tomatsalsa!

Ingredienser

4 portioner
  • 2 spetskålshuvuden
  • 1 dl stor couscous
  • 2 dl kycklingbuljong (konc fond + vatten)
  • 1 gul lök
  • 50 g shiitake svamp
  • 1 msk smör
  • 1 ägg
  • 300 g lammfärs
  • 1 tsk soja
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk timjan
  • Pensla med:
  • 1 msk smält smör
  • 1 tsk sirap
  • 1/2 tsk soja
  • Salsa:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk olivolja
  • 400 g romanticatomater
  • 2 grillade inlagda paprikor
  • 1 dl urkärnade svarta oliver
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 1 tsk råströsocker
  • salt, svartpeppar

Så här gör du

  1. Ugn: 200°
  2. Skär bort rotstocken på kålhuvudet. Lossa de största bladen, ett efter ett och koka i lättsaltat vatten, ca 3 min. Låt rinna av på handduk. Skär den grova mittersta bladnerven lite tunnare med en skalkniv.
  3. Lägg couscousgrynen i en skål och slå över buljongen. Rör om och låt svälla och sedan svalna. Skala och hacka löken. Hacka svampen. Fräs svamp och lök i smör i en stekpanna, ca 3 minuter.
  4. Blanda couscousen med lök, svamp, lammfärs, ägg, soja, salt, peppar och timjan till en jämn köttfärssmet.
  5. Lägg en sked fyllning på varje kålblad och vik den grova sidan av bladen över färsen. Vik in sidorna och rulla ihop till paket. Lägg kåldolmarna med skarven nedåt i en smord ugnssäker form.
  6. Blanda smält smör, sirap och soja i en skål. Pensla med blandningen och stek kåldolmarna i mitten av ugnen, ca 30 minuter. Pensla ytterligare en gång under stekningen med skyn i formen.