Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sparris med spickeskinka

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Det här är en typiskt tysk förrätt.

Ingredienser

4 portioner
  • 0,5 kg vit sparris, färsk
  • 100 g spickeskinka, lätt rökt sidfläsk från Italien

Körveldressing:

  • 50 g smör
  • 1 msk sherryvinäger
  • 1 dl kalvbuljong
  • 2 st tomat, urkärnade, skurna i tärningar
  • 1 msk gräslök, färsk finhackad
  • 1 msk färsk körvel, finhackad
  • 1 tsk maizena majsstärkelse, utrört i 2 msk vatten

Så här gör du

  1. Koka vit sparris: Lägg sparrisen på en skär-bräda och skala den enklast ”ifrån dig”. Skär bort ca 1–2 cm av roten. Koka sparrisen i en vid låg kastrull i lättsaltat vatten. Sparrisen ska kokas liggandes. Riktigt färsk sparris tar ca 10–12 minuter, beroende på tjocklek och färskhet. Enklast är att plocka upp en sparris ibland och känna efter med en kniv. Skölj sparrisen under kallt vatten och låt rinna av på lite hushållspapper. 1. Fördela den nykokta sparrisen på ett fat eller på tallrikar. 2. Bryn smöret tills det är gyllenbrunt och får en nötaktig färg och doft. Häll över det brynta smöret i en ny kastrull och häll bort den vita bottensatsen. 3. Tillsätt buljongen tillsammans med vinägern och koka upp. 4. Red av med lite maizenamjöl utblandat i lite vatten för att få en simmig konsistens. Låt dressingen puttra ytterligare några minuter. 5. Skär bort eventuell svål och fett på skinkan. Tärna den fint och rör ner tillsammans med schalottenlök, gräslök, tomat och körveln i den varma dressingen. Skeda upp dressingen direkt över sparrisen och servera.v