Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Spaghetti alle vongole

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Klassisk pastarätt med musslor, vitlök och persilja som lagas utmed kusterna. Knepet är att hälla av kokvattnet någon minut innan vad som anges på förpackningen och låta pastan suga åt sig av den goda musselbuljongen.

Ingredienser

4 portioner
  • cirka 400 g spaghetti
  • 1 –1 ½ kg vongolemusslor
  • vatten
  • isbitar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 –2 peperoncino eller 2 krm chiliflakes
  • 1 rejäl knippa bladpersilja
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl vitt vin
  • salt

Så här gör du

  1. Lägg musslorna i en bunke med välsaltat vatten och isbitar. Låt stå cirka i 30 minuter så spottar musslorna ur sig smuts och sand. Häll av musslorna i ett durkslag och skölj noga.
  2. Hacka vitlök, peperoncino/chiliflakes och persilja. Fräs vitlök och peperoncino/chiliflakes i olivoljan på svag värme i en stor panna. Häll på vinet och koka upp.
  3. Tillsätt musslorna och koka under lock tills de öppnar sig, cirka 3 minuter. Släng de musslor som inte öppnat sig.
  4. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, men ta den från värmen någon minut tidigare än vad som anges. Häll av kokvattnet.
  5. Vänd ner spaghetti och persilja i pannan. Blanda noga runt så att pastan tar smak av buljongen. Sätt på ett lock och låt dra någon minut. Smaka av med salt.