Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Soufflé au fromage (ostsufflé)

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Det här receptet är avsett som en detaljerad anvisning för alla suffléer. 1 3/4 dl riven parmesan- eller schweizerost

Ingredienser

1 portion

Sufflémassan

  • En 1 1/2 liters suffléform
  • 1 tsk smör
  • 1 msk riven parmesan- eller schweizerost
  • 60 g smör
  • En 2 1/2 liters kastrull
  • 45 g mjöl
  • En träspatel eller träsked
  • 3 dl kokande mjölk
  • En trådvisp
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm peppar
  • En nypa cayennepeppar
  • En nypa muskot
  • 4 äggulor

Äggvitorna och osten

  • 5 äggvitor
  • En nypa salt

Så här gör du

  1. Förvärm ugnen till drygt 200 grader.
  2. Mät upp alla ingredienser. Smöra insidan på formen och strö den med osten.
  3. Smält smöret i kastrullen. Rör i mjölet med träspateln eller skeden. Låt det puttra över måttlig värme, tills smör och mjöl skummat tillsammans i 2 minuter utan att ta färg.
  4. Ta kastrullen av värmen. Häll i all den kraftigt kokande mjölken på en gång, så fort smöret slutat bubbla. Vispa kraftigt med trådvispen tills allt är väl blandat. Vispa i kryddorna. Sätt kastrullen på ganska hög värme och koka i 1 minut under omrörning med trådvispen. Såsen blir mycket tjock.
  5. Ta kastrullen av värmen. Börja genast dela gulor och vitor. Häll vitan i skålen som äggvitorna skall vispas i och gulan mitt i den varma såsen. Vispa ner gulan i såsen med trådvispen. Gör likadant med alla äggen. Smaka av.(+) Hit kan sufflén förberedas. Klicka lite smör ovanpå såsen. Ljumma upp den, när ni fortsätter igen.
  6. Lägg en extra äggvita till de fyra i skålen. Salta och vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner en rejäl sked vispad äggvita i sufflémassan. Rör i all ost utom en matsked. Vänd ner resten av äggvitorna försiktigt. Blanda inte för noga.
  7. För över sufflésmeten i den förberedda formen, som skall bli trekvartsfull. Knacka botten lätt mot bordet och släta till ytan med en kniv. Strö resten av osten ovanpå.
  8. Sätt formen på ett galler i mellersta delen av den förvärmda ugnen och sänk värmen en liten aning till strax under 200 grader. Öppna sedan inte ugnsluckan på 20 minuter.
  9. Efter 25-30 minuter kommer sufflén att ha pöst upp ungefär 5 cm över formens kant och den kommer att ha fått en vackert brynt yta.
  10. Låt den stå 4-5 minuter till så att den blir fastare. Sedan serveras den genast.