Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sommartårta med basilika och citron

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Denna tårta kan både göras med jordgubbar och passar då utmärkt till midsommar men är väldigt god senare på säsongen då den väldigt god med färska hallon.

Ingredienser

12 portion

Botten nr 1

  • 3 st äggvitor
  • 2 dl florsocker
  • 1/2 st fint rivet citronskal

Botten nr 2

  • 2 st ägg
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl potatismjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 msk smör ( formen)
  • Mannagryn (formen)

Fyllningen

  • 3 dl vispgrädde
  • 1 fint rivet citronskal
  • 1/2 Jorgubbar eller hallon
  • 1/4 dl färsk basilika
  • 100 g riven vit choklad

Så här gör du

  1. Ugn: 175 - 100º Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver en annan bunke och rör försiktigt ner i äggsmeten.Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°, 15–20 min. Stjälp upp bottnen. Låt svalna. Marängbotten Vispa äggvitor och hälften av florsocker till ett vitt fast skum i en torr bunke. Vispa ytterligare en stund och tillsätt resten av sockret och citronskalet ( kan bytas mot lime)lite i taget. Vispa tills du´kan vända bunken upp och ner. Spritsa eller bre ut, ca 24 cm i diameter,grädda i 100° ca 1,5 tim. Låt kallna. Är man lat köper man en färdig marängbotten. Fyllning Vispa grädde. Blanda ner citronskal ( kan bytas ut mot lime, blir en annan karaktär på smaken)basilika och jordgubbar( hallon). Lägg marängbotten på ett fat och täck med jordgubbsgrädden. Lägg på tårtbottnen och toppa med vispad grädde, skivade jordgubbar eller hallon och basilikablad. Riv vit choklad över tårtan.