Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sommarsoppa med rostade grönsaker

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Svalkande sommarsoppa som påminner om gazpacho, men som har en rundare smak eftersom grönsakerna först rostas i ugnen.

Ingredienser

4 portioner

Rostade grönsaker

  • cirka 1 kg tomater
  • 2 röda paprikor
  • 1 rödlök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja

Soppa

  • 1 röd chilifrukt
  • 3 tsk kycklingfond
  • 3 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 4 krm strösocker
  • cirka 5 dl kallt vatten
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Basilikaolja

  • 1 kruka basilika
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar, nymald

Så här gör du

  1. Rostade grönsaker: Sätt ugnen på 225 grader. Skär varje tomat i 4 tjocka skivor. Kärna ur paprikorna och skär varje paprika i fyra klyftor. Skala löken och skär i klyftor. Skala vitlöksklyftorna.
  2. Lägg grönsakerna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja. Rosta i övre delen av ugnen i cirka 25 minuter.
  3. Ta ut och lägg paprikan i en plastpåse i 10–15 minuter, då lossnar skalet lättare. Dra skalet av paprikan. Låt grönsakerna kallna.
  4. Soppan: Kärna ur och hacka chilin. Mixa alla rostade grönsaker med sin vätska, chili, fond, vinäger, olivolja och socker. Späd med lite vatten i taget, mängden beror på hur mycket vätska som finns i grönsakerna. Smaka av med salt och peppar. Låt smakerna mogna i kylen.
  5. Basilikaolja: Mixa ingredienserna med mixerstav. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servering: Ringla basilikaolja över den kalla soppan vid servering.