Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sommarprimörer med saffransvinägrett

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Glöm inte att ha något grönt med på buffébordet!

Ingredienser

8 portioner
  • 1 knippa sparris, 250 g
  • 1 knippa färsklök
  • 3-4 knippmorötter
  • 1 knippa rädisor
  • cirka 24 sockerärter
  • 3-4 msk raps- eller majsolja

Vinägrett:

  • ½ krm saffran
  • 2 msk kokande vatten
  • 1 msk flytande honung
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 4 msk olivolja
  • salt

Till garnering:

  • flingsalt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 kruka vattenkrasse

Så här gör du

  1. Börja med såsen. Mät upp saffranet i en liten kopp och häll på kokande vatten. Låt dra i cirka 5 minuter. Sila saffransvattnet i en skål, använd finmaskig sil.
  2. Blanda saffransvattnet med honung och vinäger. Tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Smaka av med salt.
  3. Bryt av 2-3 centimeter av den nedersta hårda delen på sparrisen. Dela sparrisen längs med.
  4. Ansa och dela löken i klyftor. Skala och dela morötterna längs med. Ansa och dela rädisorna.
  5. Ansa sockerärterna om det behövs.
  6. Fräs sparris, lök och morötter i oljan i cirka 3 minuter och lägg dem i en serveringskål.
  7. Fräs rädisor och sockerärtor i oljan i cirka 1 minut och blanda dem med sparris, lök och morötter.
  8. Ringla över vinägretten. Salta, peppra och toppa med vattenkrasse.