Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sockerkakssemla – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 85 st har redan röstat

Semlor är fantastiskt i sig. Men ibland vill man göra något alldeles extra, som att kombinera en semla med en annan klassiker – sockerkaka. Det här är ett underbart och relativt enkelt recept från bloggen Hantverkaregatan där semlan både blir vacker och stor som en tårta! Testa och njut! Testa gärna också recepten på semmelkladdkaka eller vanliga saftiga semlor.

Ingredienser

1 kaka (tårta)

Sockerkaka

  • 75 g Smör (eller 3/4 dl flytande margarin)
  • 1 dl mjölk
  • 2 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl mjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • vatten
  • sockerkaka
  • 3-4 dl vispgrädde

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer ca 1,5 liter.
  3. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Anväder du flytande margarin kan mjölk och margarin blandas direkt ned i smeten istället.
  4. Vispa ägg och socker ljust och pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker och mjölet blandat med bakpulvret och mjölkblandningen.
  5. Rör snabbt ihop till en jämn smet, häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min. När kakan är färdig så själp upp den på en tallrik. Låt svalna.
  6. Riv mandelmassa i en bunke. Vispa grädde.
  7. Dela kakan på mitten, och lägg toppen åt sidan. Gröp ur en "kanal" i kakans undre del. Lägg delar av innanmätet med mandelmassan och blanda detta till en lagom smet med lite vatten.
  8. Vispa grädden. Fyll kanalen i kakan med mandelmassan, och spritsa på grädde. Lägg på "locket", kakans övre del, och pudra sedan på florsocker. Vill man går det bra att smaksätta sockerkakan med nymald kardemumma.
6 kommentarer om "Sockerkakssemla – recept"
  • lykketone
    lykketone

    Gjorde succé på jobbet med denna. 🙂 Supergod! Litet minus är att sockerkakan är lite “tung” bara.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till lykketone

      Kul att den uppskattades 🙂 För att göra sockerkakan mer luftig kan du vispa ägg och socker extra länge och sedan riktigt försiktigt vända ner mjölblandningen.

  • lykketone
    lykketone

    Nu är det dags att baka denna goda kaka igen. Har en avtackning på jobbet och personen ifråga älskade denna så jag tänkte göra den, MEN…. Jag har slarvat bort receptet jag skrev ut där jag troligen hade skrivit hur mycket grädde det går åt… Och i receptet här står allt utom grädden… 3 dl? Räcker det?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till lykketone

      Hej, och stort tack för din kommentar. Ja, 3 dl vispgrädde räcker till kakan. Det kan också vara gott att ha lite lättvispad grädde på sidan om om någon vill ha lite extra på sin sockerkakssemla. Mvh Mitt kök-redaktionen.

  • nettan01
    nettan01

    Håller med lykketone. Det står inte i receptet hur mycket vispgrädde man skall vispa, men 3 dl borde ju räcka.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till nettan01

      Hej, och tack för din kommentar. Vi har nu uppdaterat receptet så man vet hur mycket grädde som behövs till sockerkakssemlan. Lycka till med bakningen. Med vänliga hälsningar Mitt kök-redaktionen