Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Snabb janssons frestelse

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Blixtsnabb och enkel Janssons frestelse. Genom att skära potatisen i skivor och förkoka dem kortar du tiden i ugnen men får ändå ett krämig och fint slutresultat.

Här hittar du det mest populära receptet på Janssons frestelse.

Ingredienser

8 person(er)

Janssons frestelse

  • 1 kg potatis
  • 2 st gula lökar
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen vitpeppar
  • 125 g ansjovis med spad, 1 burk
  • 25 g kallt smör
  • 1 dl ströbröd

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader, gärna grillfunktion. Skala potatis och skär i tunna skivor. Strimla lök. Lägg allt i en kastrull och slå på grädde, mjölk, vitpeppar och salt. Koka upp på svag värme och sjud tills potatisen är mjuk. Rör om då och då så att gräddmjölken inte bränner fast.
  2. Varva lök, potatis och ansjovisfiléer i en ugnssäker form och slå på vätskan som du kokade potatisen och löken i. (Du kanske inte behöver ta med all vätska, beroende på hur stor formen är.) Tillsätt lite sås från ansjovisburken om du vill ha tydligare ansjovissmak och sälta. Strö ströbröd över formen. Hyvla smöret med en osthyvel över ströbrödet. Sätt in i ugnen och gratinera tills ytan har en fin färg. Det tar 10–15 minuter.