Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Smörstekt torsk med rostad blomkålspuré

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 14 st har redan röstat

Supersmarrigt och enkelt recept med torskrygg. Var noga med att välja MSC-märkt torsk för hållbart fiske.

Ingredienser

4 portion
  • 700 g torskrygg
  • 1 st blomkålshuvud
  • 2 st vitlöksklyfor
  • 2 msk creme freich
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk Vitvins vinäger
  • 1 st fänkål
  • 1 st färsk pepparrot
  • 1 knippe färsk dill
  • 300 g färska räkor
  • smör

Så här gör du

  1. Skär ner blomkålen i mindre buketter och skala vitlöken. Lägg en rejäl klick smör i pannan och rosta vitlök och blomkål på medelvärme i 10 min.
  2. Häll på vitt vin och 1 dl vatten och låt koka ner en aning. Lägg på lock och låt sjuda tills blomkålen blivit mjuk.
  3. Häll över blomkål, vitlök och vätskan till en kastrull, lägg i creme fraich och mixa slät. Smaka av med salt och vinäger för att få upp lite syra och sälta.
  4. Skär torsken i 4 lika stora bitar och lägg i saltat vatten. Salta vattnet så det smakar hav och låt ligga i max 15 min.
  5. Tvätta fänkålen och skala den färska pepparroten. Hyvla fänkålen tunt med mandolin och fylla pepparroten med en potatisskalare. Lägg allt i en skål och blanda i färsk dill och skalade räkor.
  6. Ta upp torsken ur vattnet och låt dem torka på en handduk. Lägg en rejäl klick smör i pannan och lägg i torsken. Stek på hög temperatur i 3 min, vänd därefter torsken försiktigt och sänk värmen till medel. Ös torksken konstant med smöret i pannan i ca 4 min. Ta upp torsken och låt vila på en skärbräda eller på tallrik.
  7. Lägg i en rejäl klick smör och bryn till gyllenbrun färg.