Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Smörgåstårta, skåning med skinka

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Skåning – smörgåstårta med matjes och spickeskinka. Skåningen är god och glad – men framför allt god. I den här smörgåstårtan samsas de typiskt söta och kryddiga skånska smakerna utmärkt. Öl och kanske en liten nubbe är gott till.

Ingredienser

6 - 8 personer

Bröd:

  • 32 st kavring(4 lager), skivor
  • smör, eller Bregott

Lager 1:

  • 75 g spickeskinka
  • 1 dl potatissallad
  • 1 dl potatissallad
  • 0,5 st rödlök, finhackad
  • 0,5 st rött äpple, finhackat
  • svartpeppar, en nypa (ev.)

Lager 2:

  • 100 g leverpastej, ugnsbakad
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 st ättiksgurkor, stora

Lager 3:

  • 200 g senapssill
  • 200 g senapssill
  • 1 msk skånsk senap
  • 1 msk philadelphiaost

Täckning:

  • 150 g philadelphiaost
  • 3 msk crème fraiche
  • 1 st grönsalladshuvud, stort

Topping:

  • 3 st ägg, hårdkokta
  • 2 st matjesfiléer, hela
  • 6 st rädisor
  • gräslöksstrån

Så här gör du

  1. Koka äggen i tio minuter. Låt dem svalna helt i kallt vatten innan du skalar dem, så slipper du en grön hinna kring gulan.
  2. Skiva kavringen och kantskär den. Smöra brödet noga, det håller ihop strukturen.
  3. LAGER 1: Hacka spickeskinkan lite lagom fint, skalad rödlök och äpple mycket fint. Blanda med potatissalladen. Smaka av med svartpeppar
  4. LAGER 2: Vispa grädden styv. Mosa pastejen med en gaffel och rör ihop med den vispade grädden till en luftig blandning. Mixa ej, då förstörs konsistensen. Finhacka ättiksgurkorna och blanda ner mot slutet.
  5. LAGER 3: Använd hela burken senapssill, men ta upp och finhacka sillbitarna. Blanda med en gaffel senapssill, extra skånsk senap och philadelphiaost.