Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Smörgåstårta med italienska smaker

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner

Bröd

  • 1/4 pkt jäst
  • 2 dl vatten
  • 1 dl olivolja, rapsolja eller 100 g smält margarin eller smör
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • cirka 5 1/2 dl vetemjöl

Fyllning 1

  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 4 soltorkade tomater
  • salt och peppar

Fyllning 2

  • 1 basilika
  • 2 msk olivolja
  • 1 1/2 dl crème fraiche
  • 50 g pinjenötter
  • salt

Garnering

  • 3 dl turkisk yoghurt
  • finrivet skal från 1 liten citron
  • salt och peppar
  • 75 g salami i skivor

Topping

  • 200 g melon
  • 3 färska fikon
  • 100 g salami i skivor
  • 12 oliver
  • 100 g avrunna mozzarellabollar
  • basilikablad

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Tillsätt vattnet och rör så att jästen löser sig. Rör ner olivolja, salt och socker. Om du använder margarin eller smör - smält det och tillsätt vattnet och se till så att degvätskan är fingervarm innan du häller det över jästen.
  2. Rör ner det mesta av mjölet och arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt degen jäsa i en timme.
  3. Arbeta degen något på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till en cirkel och lägg den i en smord tårtform, cirka 22 cm i diameter. Låt brödet jäsa i cirka 40 minuter.
  4. Grädda det en bit ner i ugnen på 200 grader i 25 minuter. Låt brödet svalna. Vänd brödet upp och ned, på så vis blir toppen av smörgåstårtan sedan jämnare. Skär det i 3 bottnar.
  5. Fortsätt med fyllningarna. Kör lite av yoghurten med de soltorkade tomaterna med en stavmixer eller matberedare. Tillsätt resten av yoghurten, salt och peppar och blanda (kör inte mer med mixern).
  6. Mixa basilikablad och olivolja med en stavmixer. Blanda basilikablad och crème fraiche i en skål. Stöt pinjenötterna i en mortel och tillsätt dem till basilikaröran. Smaka av med salt.
  7. Bred fyllning 1 på den nedre bottnen. Täck med en botten och bred på fyllning 2. Täck med den sista bottnen.
  8. Blanda yoghurt, finrivet citronskal, salt och peppar. Bred röran runt om hela smörgåstårtan.
  9. Skär melonen i tärningar och fikonen i skivor. Garnera med melon, fikon, salamiskivor, oliver, mozzarellabollar och basilikablad. Garnera med salamiskivor runt om tårtan.
  10. Ställ tårtan kallt tills det är dags att servera.