Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Små laxpiroger

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En lättkavlad deg fylls med smakrik fyllning med kallrökt lax. Passar bra till utflykt eller lunch på båten.

Ingredienser

6 portioner

Deg:

  • 4 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 350 g potatis, kokt och kall
  • 100 g smör, rumstempererat

Fyllning:

  • 1 purjolök
  • 150 g champinjoner
  • 2 msk smör
  • 200 g spenat
  • 300 g kallrökt lax
  • ½ dl hackad dill och persilja
  • 2 msk chilisås
  • ½ dl crème fraiche
  • salt, peppar

Till pensling och garnering:

  • 1 ägg
  • sesamfrön

Så här gör du

  1. Blanda mjölet med salt och bakpulver i skålen till matberedaren med kniven monterad. Tillsätt riven potatis och smör. Arbeta ihop till en deg. Låt degen vila i en plastpåse i kylen, 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Dela och kavla ut degen till sex rundlar, cirka 22 centimeter i diameter.
  3. Skölj och skiva purjolöken. Skiva champinjonerna. Fräs purjolök och champinjoner i en stekpanna med smör, cirka 5 minuter. Blanda ner spenaten och låt den mjukna. Låt blandningen svalna. Blanda med fint tärnad lax, dill, persilja, chilisås och crème fraiche i en skål. Smaka av med salt och peppar.
  4. Fördela fyllningen som en kulle i mitten av de utkavlade bitarna. Pensla kanten med vatten. Vik över ena halvan och tryck kanterna mot varandra. Vecka kanten och lägg den i mitten ovanpå pirogen, som till en inbakad pizza.
  5. Lägg pirogerna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över sesamfrö. Grädda pirogerna mitt i ugnen, 15–20 minuter. Servera med sallat och tomater.