Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skumraketer

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Testa att göra skumraketer hemma. Roligt, och resultatet blir en njutbar belöning!

Ingredienser

16 stycken
  • 3 gelatinblad
  • 3 äggvitor
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 krm vaniljpulver
  • cirka 8 smörgåsrån
  • 200 g mörk choklad

Till garnering

  • kokos
  • eventuellt vit choklad

Så här gör du

  1. Dela smörgåsrånen på mitten på längden så att du för två långsmala rån.
  2. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten.
  3. Vispa äggvitorna fluffiga och fasta med elvisp, helst i en bunke av rostfritt stål. Vispa ner sockret lite i taget. Tillsätt vaniljpulvret och fortsätt vispa någon minut till en blank och fast marängsmet.
  4. Skaka vattnet från gelatinbladen lite slarvigt, det är bra om det blir lite vatten kvar. Smält dem i mikron i några sekunder eller på svag värme i en kastrull på spisen. Blandningen ska bli het och lättflytande.
  5. Häll ner gelatinet i marängsmeten i en tunn stråle samtidigt som du vispar kraftigt. Fortsätt vispa i ett par minuter tills marängen känns så pass fluffig och fast att du kan spritsa den till höga toppar.
  6. Häll marängen i en spritspåse, klipp upp en ganska stor öppning om du använder en engångsspritspåse. Använder du en flergångsspritspåse sätter du först i en rund tyll med cirka 15 millimeter öppning.
  7. Spritsa strängar av marängen på kakorna. Ställ i kylen att stelna i minst 30 minuter.
  8. Mät upp chokladen i en liten skål och smält försiktigt i mikron eller över vattenbad.
  9. Ta tag i ett bakverk i taget, håll det över skålen med choklad och skeda över choklad tills ovansidan täcks. Låt rinna av lite och lägg sedan på en bricka klädd med bakplåtspapper. Ha hushållspapper nära till hands, du kommer att bli väldigt kladdig! Strö eventuellt över lite kokosflingor eller ringla eller spritsa över smält vit choklad. Låt stelna i kylen i minst 30 minuter.
  10. Förvara bakverken i kylen fram till serveringen. I en tättslutande burk i kylen är de hållbara i minst en vecka.