Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skånsk Kalops

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Denna rätt är en av mina absoluta favoriter. Utgångspunkten är från Per Morberg. Jag har modifierat om den lite efter min smak. De som smakat den tycker den är underbar.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg högrev
  • 3 st gula lökar
  • 3 st Morötter, stora
  • 5 st Lagerblad
  • 13 st kryddpepparkorn
  • 4 dl mörk oxfond
  • 4 dl kalvfond
  • 2 msk Svampsoja, kinesisk
  • salt och peppar
  • 2-3 st märgben

Tillbehör

  • 12-15 st potatisar
  • Rödbetor
  • Pressad/inlagd gurka
  • 1 knippe hackad persilja

Så här gör du

  1. Skär köttet i bitar och bryn i stekpanna på hög värme.
  2. Tänk på att inte steka allt på en gång, utan i flera omgångar, så inte stekpannan blir kall. Lägg över efter hand i en gryta.
  3. Häll i fonden i grytan. Häll gärna lite i stekpannan så de goda smakerna från köttet kommer med.
  4. Hacka löken i lagom små bitar och även morötterna. Lägg detta i grytan.
  5. Lägg i resten av ingredienserna i grytan och koka upp.
  6. Skumma av vid behov.
  7. Låt allt koka i ca 2 timmar. Smaka av under tiden och salta eller peppra efter önskemål. När köttet smälter i munnen är det klart.
  8. Strö över persiljan.
  9. Servera med ris eller potatis, och pricken över i, rödbetor.