Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skånsk kalops med pepparrotsfraiche och hackat äpple

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Nu var det längesen jag åt kalops, men jag minns hur min Mors kalops smakar och hur hela huset doftar när den puttrar på spisen!
Mor min, hon har alltid varit min största inspirationskälla till matlagning så nu måste jag göra min variant av hennes kalops!
Ju mer tid och kärlek den får, desto bättre smak!

Ingredienser

1 4-6 portioner

Kalops

  • 800 g högrev i tärningar om 2x2cm
  • 1 st finhackad gul lök
  • 1 dl finhackad purjolök
  • 3 st lagerblad
  • 2 st skivade morötter
  • 1 tsk Torkad timjan
  • 1,5 msk kalvfond
  • 1-1,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 st Liten kålrot i tärningar
  • 1 Vatten, späd efter hand som grytan puttar
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör till stekning
  • majsena ljus redning

Pepparrotsfraiche

  • 1,5 msk färskriven pepparrot
  • 2 dl crème fraiche

Tillbehör

  • hackat äpple
  • potatis, kokt
  • kokta rödbetor

Så här gör du

  1. Lägg i en klick smör i en gjutjärnsgryta och stek köttbitarna. Häll i hackad lök och purjolök så även det steks och får lite färg. Lägg i morötter och kålrot. Tillsätt kryddor, fond och 5 dl vatten. Låt det puttra på låg värme. Späd med vatten under tiden. Köttet ska bli mört och gott. Låt grytan puttra cirka 1 timme eller tills köttet är perfekt! Red ev av grytan med maizena. Smaka av med salt och peppar!
  2. Rör samman creme fraîche och riven pepparrot. Servera kalopsen med kokt potatis, rödbetor, en rejäl sked pepparrotsfraiche och hackat syrligt äpple.