Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skånsk äggakaka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Laga en riktig skånsk äggakaka och känn dofterna från Brösarps gästgiveri. Äpplen får man inte på deras äggakaka, men jag tycker att sötman står väl mot sältan i fläsket. Äpplen är ju också en del av Österlen!

Ingredienser

3 portioner
  • 1 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 4 dl standardmjölk
  • 5 ägg
  • 3 skivor rimmat sidfläsk
  • 2 syrliga äpplen
  • smör till stekningen

Så här gör du

  1. Vispa samman mjöl, salt och hälften av mjölken. Vispa ner äggen och resten av mjölken.
  2. Kärna ur äpplena med en äppelpip och skär i skivor rakt över. Stek fläsk och äpplen. Håll varmt.
  3. Låt smör bli ljusbrunt i stekpannan, häll i smeten och grädda på medelstark värme. Fös smeten mot mitten och stick med en gaffel i smeten så att smet kan rinna ner och stelna.
  4. Vänd upp kakan på ett lock. Smält ytterligare lite smör och låt kakan glida ner i pannan igen så att andra sidan gräddas.
  5. Stjälp upp äggakakan på ett fat och lägg på fläsket och äpplena. Servera med rårörda lingon.