Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skållade havrebullar



Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Små bullar gjorda på skållade havregryn.

Ingredienser

24 bullar


  • 4 dl havregryn


  • 25 g smör


  • 4 dl kokande vatten


  • 2 dl kallt vatten


  • 50 g jäst


  • 2 tsk salt


  • 2 msk mörk sirap


  • 5 dl vetemjöl med fullkorn


  • 4-5 vetemjöl


  • Pensling:


  • vatten + havregryn



Så här gör du

  1. Lägg havregrynen i en bunke och klicka i smöret. Häll på kokande vatten och blanda om. Låt stå i 5 minuter.


  2. Tillsätt kallt vatten och rör om. Låt smeten svalna till 37 grader och smula då i jästen. Blanda i salt, sirap och det mesta av mjölet.


  3. Arbeta degen väl tills den släpper bunken. Låt jäsa övertäckt i 35 minuter. Ta upp på mjölat bakbord och dela i två bitar.


  4. Rulla ut till längder och dela varje i 12 bitar. Rulla bullar och lägg på plåt med bakpapper. Låt jäsa övertäckta i 30 minuter.


  5. Pensla med vatten och strö på havregryn. Grädda i 250 grader, 8 minuter.