Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skaldjurssallad med potatis & dillhollandaise

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Såsen kräver lite pyssel, men den blir så supergod att den är värd lite extra möda. Precis som det är mödan värt att köpa färska räkor och skala själv.

Ingredienser

4 personer
  • 400 g oskalade färska räkor
  • 1 dl kräftstjärtar
  • 800 g delikatesspotatis
  • 1 fänkål
  • 1 rödlök
  • Hollandaisesås
  • 1 citron, 2 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad dill
  • 3 äggulor
  • 150 g smör
  • salt och vitpeppar, vid behov

Så här gör du

  1. Skölj och skrubba potatisen försiktigt och koka den mjuk i lätt­saltat vatten.
  2. Skala räkorna. Skala och skiva löken tunt. Rensa och skiva fän­kålen tunt.
  3. Gör såsen. Smält smöret på svag värme. Dra av kastrullen från värmen och låt saltet i smöret sjunka till botten.
  4. Förbered ett vattenbad med en rundbottnad bunke eller liten kastrull som du kan ställa i en större kastrull med sjudande vatten på spisen.
  5. Vispa upp äggulorna i bunken. Ställ bunken i vattenbadet och fortsätt vispa kraftigt tills det börjar tjockna.
  6. Dra av kastrullen från värmen och vispa i det smälta smöret, litet i taget. Se till att inte bottensatsen i smörkastrullen kommer med. Smaksätt med citron, dill och eventuellt salt och peppar.
  7. Dela potatisen i ätvänliga bitar. Lägg ut på ett fat. Sprid ut fänkål, rödlök, räkor och kräftor. Klicka över hollandaise och njut!