Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Skaldjurspajer

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 9 st har redan röstat

Dessa utsökta skaldjurspajer känns ännu lyxigare då de serveras i småformar. Perfekta att ställa på buffén.

Ingredienser

5 –6 portioner

Pajdeg

  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 200 g kylskåpskallt smör, skuret i tärningar
  • 6 –8 msk isvatten

Fyllning

  • 1/2 paket saffran
  • 3 msk hett vatten
  • 4 –5 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 3 msk olivolja
  • 1/2 hönsbuljongtärning
  • 8 –12 kokta musslor
  • 2 dl kokta räkor, skalade
  • 3 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 6 dl riven pizza- eller gratängost

Till garnering

  • chiliflingor
  • persilja, strimlad

Så här gör du

  1. Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till en smulig massa. Tillsätt vattnet under maskinens gång och arbeta till en deg. Tryck ut degen i pajformarna, cirka 14 centimeter i diameter, så att degen kommer upp lite över kanterna. Låt pajerna vila i frysen i 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajerna i mitten av ugnen tills de fått lite färg, cirka 10 minuter.
  3. Ta ut pajerna och sänk ugnstemperaturen till 200 grader.
  4. Fyllningen: Blanda saffran och vatten i en skål, låt stå i 15 minuter.
  5. Skala och skiva löken. Skala och skiva vitlöksklyftorna. Dela, kärna ur och skiva paprikan. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs lök, vitlök och paprika i cirka 3 minuter. Smula ner buljongtärningen. Ta pannan från värmen. Vänd ner musslor och räkor.
  6. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar. Sila ner saffransvattnet och blanda ihop. Blanda i osten.
  7. Fördela skaldjursröran i pajerna. Skeda över äggsmeten. Grädda pajerna i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter.
  8. Garnera med chiliflingor och strimlad persilja.