Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Semmelwrap – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 20 st har redan röstat

Semmelwrap är en modern version av den klassiska semlan. Den är supergod och precis lika enkel att göra som en vanlig fettisdagsbulle.
På bilden ser du en semmelwrap från Tösses Bageri.
Läs också: Fler recept på semlor

Ingredienser

1 st
  • 25 g jäst för söta degar
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 75 g mjukt smör
  • 2 krm stött kardemumma
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Pensling

  • 1 ägg
  • 1/4 krm salt
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 150 g riven mandelmassa
  • 4 dl vispgrädde

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med mjölken.
  2. Tillsätt smöret i bitar och efter det socker, salt, mjöl, kardemumma och ägg. Arbeta ihop degen tills den släpper från bunken och låt den sedan jäsa under bakduk i 35 minuter.
  3. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg den jästa degen på mjölat bakbord. Dela den i 15 bitar som du kavlar ut så att de blir runda, omkring 20 centimeter i diameter, och knappt 2 mm tjocka.
  4. Lägg bitarna på en plåt med bakplåtspapper, ställ in plåten i mitten av ugnen och grädda i 3-4 minuter.
  5. Ta ut bitarna innan de börjar få färg (gräddas de för länge blir de hårda och svåra att vika).
  6. Låt bröden svalna mellan bakdukar. Vispa grädden under tiden (söta den med florsocker om du vill)
  7. Blanda lite vatten eller mjölk i mandelmassan så att den blir lös. Spritsa 2-3 matskedar mandelmassa på varje brödbit. Spritsa sedan valfri mängd grädde på mitten av brödet. Vik sedan ihop det och din semmelwrap är klar. Njut!