Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Semmelkladdkaka – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 738 st har redan röstat

Semmelkladdkaka är en fantastisk variant på den klassiska semlan – det bästa av två världar där två älskade bakverk blir ett. Den här är ett recept från Kungsörnen på en kaka som kan ätas året om och som har en härlig smak av mandel och kardemumma toppat med vispad grädde och florsocker.

Den är enkel att göra och kanske är den en utmanare till förra årets succé semmelwrapen! Är du i stället sugen på en klassisk saftig semla så kolla här!

Ingredienser

8 bitar
  • 150 g smör
  • 100 g mandelmassa
  • 2 tsk kardemummakärnor
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 3 st ägg
  • 2 1/2 dl Kungsörnen ekologiskt vetemjö
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Topping

  • 75 g mandelflagor
  • 2 dl vispgrädde
  • Florsocker
  • Smör till formen

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret. Riv mandelmassan. Mortla kardemummakärnorna.
  3. Rör samman alla ingredienser till kakan i en bunke.
  4. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, ca 20 cm i diameter. Smöra insidan av kanterna.
  5. Häll smeten i formen och grädda sedan i mitten av ugnen ca 20-25 min.
  6. Låt kakan svalna.
  7. Rosta mandelflagorna i en stekpanna. Häll av på en tallrik och låt svalna.
  8. Vispa grädden lätt.
  9. Bred ut grädden över den avsvalnade kakan. Strö över mandelflagorna och pudra över lite florsocker. Klart att servera!
10 kommentarer om "Semmelkladdkaka – recept"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till renette

      Hej! Det gör vi! Men ett tekniskt fel tidigare i veckan gjorde att måttenheterna försvann i vissa recept! Vi ber om ursäkt för felet, men det ska vara ordnat nu!
      Mvh
      Mitt Kök

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till renette

      Hej! Ett tekniskt fel tidigare i veckan gjorde att måttenheterna försvann i vissa recept! Vi ber om ursäkt för felet, men det ska vara ordnat nu!
      Mvh
      Mitt Kök

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till renette

      Hej! Det gör vi! Ett litet tekniskt fel tidigare i veckan gjorde dock att måttenheterna försvann i vissa recept! Vi ber om ursäkt för felet, men det ska vara ordnat nu!
      Mvh
      Mitt Kök

  • Lena Engman
    Lena Engman

    I fredags gjorde en kollega detta. Alla älskade den! God kardemummasmak, och saftig. Enkel, lättgjord-men framförallt SUPERGOD! Har en i ugnen nu!/ Lena E i Bankeryd

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Lena Engman

      Hej Lena, Åh vad vi blir glada att höra att du och dina kollegor gillade den 🙂 Lycka till med fortsatt bakning och stort tack för din kommentar. Mvh Mitt kök-redaktionen

  • Monika Hägglund
    Monika Hägglund

    Supergod och jätte lätt att baka då den inte behöver vispas, en favorit!