Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Semlor – saftiga och goda

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 218 st har redan röstat

Semlor är bland det godaste som finns. Här är ett gott men enkelt recept på saftiga semlor. Grunden är klassisk med mandelmassa och goda vetebullar med kardemumma. Men fyllningen smakar extra mycket av den grovhackade rostade mandeln. Självklart ska en god semla vara fylld av härlig vispad grädde och toppad med florsocker.

Läs också: 10 spännande saker du inte visste om semlor

I dag kan man äta semlor under flera månader om året, inte bara på fettisdagen. Så det är bara att börja baka. Vill du ha inspiration och fler goda recept så kolla in här! Är du i stället sugen på en Lchf-semla så kika på det här goda receptet.

Ingredienser

20 stycken
  • 14-16 dl vetemjöl special
  • 1,5 dl socker
  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 50 g jäst, för söta degar
  • 2 tsk krossad kardemumma
  • 1 st ägg
  • 5 dl mjölk

Pensling:

  • 2 st äggulor
  • 1-2 msk mjölk

Fyllning:

  • 100 g skållad mandel
  • inkråm från bullarna
  • 0,6 dl mjölk
  • 250 g mandelmassa
  • 250 g mandelmassa

Garnering:

  • 4-5 dl vispgrädde
  • florsocker

Så här gör du

  1. Blanda det mesta av mjölet, socker, smör i bitar, smulad jäst, kardemumma och lägg i en bunke eller assistent.
  2. Värm mjölken till 37 grader och häll den över. Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
  6. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Rosta den skållade mandeln lätt 10–15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg. Låt svalna och hacka den ganska grovt.
  7. Skär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken.
  8. Riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.
  9. Lägg samman semlorna: spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med hatten och pudra florsocker över.
10 kommentarer om "Semlor – saftiga och goda"
  • Jessiemoe
    Jessiemoe

    Bästa receptet på bullarna kombinerat med Roy Fares fyllning så är de lät top of the line

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Jessiemoe

      Roligt att höra! Lycka till med bakningen! Mvh Mitt kök-redaktionen

  • FruWP
    FruWP

    Hej,
    Undrar när ägget ska i, och varför det står 250g mandelmassa två gånger, ska det vara 0,5kg eller är det fel bara?
    Nu har jag i och för sig bakat dom, och tog ägget med mjölken, och 350g mandelmassa för att vara säker. Kan ju säga att det tog klart över en timme i alla fall (aktiv tid).
    Göra deg = 20 min.
    jäsa = 40 min
    baka bullar= 10 min
    Jäsa= 40min
    grädda = 30 min (två omgångar)
    Skära o fixa innankråmet = 20 min
    Bygga semlorna = 15 min.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till FruWP

      Hej, Ägget ska i med bland annat mjöl och socker. Och nu står det rätt i instruktionen. Tack för att du uppmärksammade oss på detta. Även 250 g mandelmassa är bortplockat då det hamnat två gånger i receptet. Tiden vi angivit här är tillagningstid exl jäs- och gräddningstid. Mvh Mitt kök-redaktionen

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Mr Semmelman

      Stort tack för detta tips Mr Semmelman. Mvh Mitt kök-redaktionen

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Josefin Persson

      Hej Josefin, Ägget ska i med bland annat mjöl och socker. Och nu står det rätt i instruktionen. Tack för att du uppmärksammade oss på detta. Mvh Mitt kök-redaktionen

  • Roberto Cattaneo
    Roberto Cattaneo

    Under ingredienserna står det 1 st ägg som inte finns i recepten. Ska det blandas in i degen?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Roberto Cattaneo

      Hej Roberto, ägget ska i med bland annat mjöl och socker. Och nu står det rätt i instruktionen. tack för att du uppmärksammade oss på detta. Mvh Mitt kök-redaktionen