Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Semlor på surdeg med solrosmassa

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

1 Bullar
  • 330 g Mellanmjölk, 3 dl
  • 80 g Bubblig surdeg
  • 4 g Salt
  • 75 g Socker
  • 0,5 msk hela kardemummakärnor, (mät upp först, mortla sedan)
  • 600 g ekologiskt vetemjöl
  • 1 Litet ägg
  • 60 g mjukt smör

Solrosmassa till cirka 6-8, beroende hur mycket du vill fylla dem

  • 1 dl Solroskärnor
  • 1 dl Florsocker
  • 1 tsk äkta vaniljsocker eller 1 vaniljstång
  • 2 msk Grädde, ej vispad!

Så här gör du

  1. Rör samman BUBBLIG surdeg/rejält matad med mjölk, socker, ägg och kryddor. Häll ner mjölet och knåda degen ordentligt så den blir elastisk.
  2. Hyvla ner smöret och knåda in det i degen jämnt och fint. Sätt degen under plastfolie och jäs i 2 timmar i rumstemperatur.
  3. Eter jäsning knådat du degen med lite vetemjöl och formar den till bullar. Lägg dem på bakplåtspapper/plåt och plasta hela plåten. Låt bullarna sedan jäsa över natten, cirka 10 timmar i rumstemperatur.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med (uppvispat ägg+nypa salt och droppe vatten). Grädda mitten av ugnen cirka 13 minuter. Låt svalna.
  5. Lägg solroskärnor, florsocker, vanilj och grädde i en skål. Mixa den snabbt med stavmixer. För lösare konsistens tillsätt mer grädde! Vid servering kan du även tillsätta lite urgröpt bulle i solrosmassan.
  6. Skär en bulle, fyll med solrosmassan och vispad grädde! Njut! Övriga bullar är perfekta att lägga i frysen!