Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Semla – petits choux


Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

En liten lyxbakelse är inspirerad av semlan. Den är lättäten och fluffig. Istället för mandelmassa toppad med grädde har vi vispat grädden med riven mandelmassa, på så sätt har vi behållit semlans smaker. Beräkna cirka tre stycken per person.


Ingredienser

25 stycken (cirka 8 portioner)


Petits chouxsmet:


  • 2 dl mjölk

  • 1/2 tsk salt

  • 1/2 tsk socker
  • 
75 g smör

  • 1 1/2 dl vetemjöl

  • 3 ägg

Fyllning:


  • 3 dl grädde

  • 50 g mandelmassa
  • 
florsocker


Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Värm upp mjölk, smör, salt och socker i en kastrull. Rör bestämt ner mjölet och rör till en smidig degboll.

  2. Ta av kastrullen från värmen och låt degen svalna något. Rör ner äggen, ett åt gången och rör till en slät smet.

  3. Klicka eller spritsa ut cirka 1 1/2 msk stora klickar på bakplåtspapper på en plåt.

  4. Sätt in plåten i ugnen. När bakverken rest sig och börjat få lite färg kan man öppna ugnsluckan och släppa ut lite ånga. Grädda sedan cirka 15 minuter. Låt svalna på galler.

  5. Skär toppen av petits chouxerna. Riv mandelmassan. Vispa grädden med riven mandelmassa. Fyll bakelserna med mandelgrädden, toppa med locket. Pudra över florsocker.
2 kommentarer om "Semla – petits choux
"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till kurre

      Hej!
      Ledsen för sent svar. Det ska vara 3 ägg!
      Tusen tack för att du såg och uppmärksammade oss om detta!
      /Julia