Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sebastiens pavébröd

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 500 g stenmalet vetemjöl
  • 250 g stenmalet rågmjöl
  • 500 g ljummet vatten, 5 dl
  • 20 g grovt havssalt, oraffinerat
  • 200 g flytande surdeg eller 200 g levaindeg

Så här gör du

  1. Blanda vetemjöl och rågmjöl på ett bakbord och gör en urgröpning mitt i.
  2. Tillsätt vatten, salt och surdeg i urgröpningen. Arbeta in mjölet i vätskan, lite i taget, tills du har en kompakt deg. Tillsätt mer mjöl om degen känns för lös. Låt degen vila under en bakduk i 1 timme.
  3. Knåda degen antingen i cirka 15 minuter­ för hand eller i cirka 10 minuter med degblandare på lägsta hastighet. Låt degen vila i 10 minuter på bordet.
  4. Vik degen dubbel. Mjöla degen och lägg den i en plastlåda med en bakduk i botten och ett tätslutande lock. Låt ­degen vila i rumstemperatur i 1-2 timmar så att den kommer i gång.
  5. Ställ in lådan i kylen i 24 timmar.
  6. Efter ett dygn bör degen ha jäst till dubbel storlek. Om den inte har gjort det kan du låta lådan stå framme i rums­temperatur med locket på i några timmar.
  7. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma den försiktigt mot kroppen till en limpa. Lägg tillbaka pavén i plastlådan och mjöla ordentligt. Lägg på locket och låt lådan stå i kylen i ytter­ligare 24 timmar.
  8. Sätt ugnen på 260 grader.
  9. Stjälp upp degen på en brödspade eller på en plåt med bakplåtspapper. Mjöla och snitta pavén med ett rakblad eller en snittkniv. Sänk värmen till 240 grader och släng in lite kokhett vatten på ugnsbottnen så att det bildas vatten­ånga.
  10. Grädda brödet i 50 minuter mitt i ugnen. Låt brödet svalna på ett galler i minst 45 minuter innan det skärs upp i skivor.