Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Scones – klassiskt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 27 st har redan röstat

Ett härligt recept som ger fint, gyllenbruna, klassiska scones. Servera dem rykande färska till frukost, lunch eller eftermiddagsfikat. Sconesen smakar allra bäst med smör, ost och din söta favoritmarmelad. En klick vispad grädde kan också vara gott!

Ingredienser

8 bullar
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 50 g smör eller margarin
  • 2 dl mjölk

Smaksättningar - för variation

  • 1 dl torkad frukt t ex aprikoser, fikon, russin, tranbär, blåbär och gojibär
  • 1 dl nötter eller mandel
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor och 1 tsk socker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 250°C
  2. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och eventuell smaksättning i en bunke. Finfördela smör eller margarin i mjölblandningen.
  3. Blanda ner mjölken och rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.
  4. Dela upp degen i 8 stycken bullar som du lägger ut på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord form.
  5. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10-12 minuter.
  6. Servera sconsen rykande färska med exempelvis ost, smör, marmelad och vispad grädde.
  7. Njut!