Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Schweizernötspaj

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Frasig pajbotten med enkrämig len chokladtryffel på favoritchokladen Schweizernöt. Farligt god dessert. Gott med lättvispad grädde vid sidan. Eller kanske vaniljglass?
Rekommenderar att göra den dagen innan den ska serveras så att chokladfyllningen verkligen hinner att sätta sig.

Ingredienser

12 portioner
  • 225 g Vetemjöl
  • 150 g Kallt smör
  • 60 g Florsocker
  • 1 st Äggula
  • 1 msk Kallt vatten
  • 250 g Schweizernöt
  • 100 g Mörk choklad 70% kakao
  • 2,5 dl Vispgrädde
  • 50 g Smör

Garnityr:

  • 3 dl Vispad grädde
  • 1 dl Hasselnötter

Så här gör du

  1. Pajbotten: Tärna smöret och lägg alla ingredienserna i en matberedare med vinge. Pulsera ihop till en deg. Alternativt arbeta ihop till en deg med händerna. Arbeta den inte för mycket, den ska precis gå ihop.
  2. Fodra en pajform ca 22 cm med löstagbar botten och ställ den i frysen i ca 30 minuter. Detta förhindrar kanterna från att ramla ner under gräddningstiden. Sätt ugnen på 200°.
  3. Ta ut pajen från frysen och nagga det med en gaffel. Låt den gräddas mitt i ugnen i ca 12-15 minuter, den ska få en gyllene färg. Låt skalet svalna helt.
  4. Chokladfyllning: Hacka chokladen grovt och lägg i en bunke.
  5. Koka upp vispgrädden tillsammans med smöret och slå den över chokladen. Låt stå i ca två minuter och rör sedan försiktigt så chokladen smälter och blir till en slät kräm. Häll chokladkrämen i pajskalet som är helt svalt.
  6. Hacka hasselnötterna grovt och rosta dem i ugnen ett par minuter. Ugnstemp: 200°, de är klara när det börjar dofta av nötterna. Strö dem över pajen innan den stelnat helt.
  7. Låt pajen stelna i kylen eller i rumstemperatur. Servera den med lättvispad grädde eller vaniljglass.