Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saras hallonhjärta

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg
Saras hallonhjärta
JENNY GRIIMSGÅRD

Garnera denna vackra hallonmoussetårta på browniebotten med massor av färska hallon eller blommor. Moussen är len och både söt och frisk. Riktigt söt blir tårtan om den görs i en hjärtformad springform. Lägg ett smörat bakplåtspapper i botten på formen för att få loss kakan.

Ingredienser

Kaka

  • 115 gram smör
  • 4 dl socker
  • 2 stora ägg
  • 75 gram kakao
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 tsk espressokaffe
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 125 gram chokladknappar

Hallonmousse

  • 4 gelatinblad
  • 400 gram hallon (frysta eller färska)
  • skalet och saften från 1 limefrukt
  • 1 1/2 dl florsocker
  • drygt 1 dl socker (smaka av så du får moussen i din smak)
  • 2 dl mascarpone
  • 2 dl vispad grädde

Så här gör du

  1. Smält smöret i en kastrull, rör ned sockret och låt det halvsmälta på låg värme. Vispa under tiden äggen så att de blir lite fluffiga, i med kakao, salt, kaffe och vanilj.
  2. När sockret och smöret är klart häller du ned det i äggsmeten. Rör om ordentligt, sikta sedan ner mjöl blandat med bakpulver och blanda försiktigt ihop smeten. Till sist vänder du ned chokladknapparna och häller ner smeten i en form med löstagbar kant.
  3. Baka kakan i 175 grader i 20-25 ­minuter. Den ska vara fast men fuktig.
  4. Låt den stå och svalna helt medan du sätter fart med moussen.
  5. Hallonmousse: Om du har frysta hallon så tinar du dem. Mixa hallonen och sila dem genom en sil så att du får bort kärnorna.
  6. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där medan du jobbar vidare.
  7. Blanda ihop mascarponen med florsocker, socker, rivet limeskal och saft.
  8. När du har silat bort alla hallonkärnor häller du ner lite av den röda saften i en liten kastrull (cirka 1/2 dl), resten häller du ned i moussen och blandar!
  9. Ta upp gelatinbladen i handen och krama ur all vätska, lägg dem i din lilla kastrull med hallonsaft. Nu ska bladen lösas upp, på väldigt svag värme och under omrörning. När det bara är en trögflytande vätska och inte någon bit av bladen kvar så tar du bort kastrullen från plattan och häller ned vätskan i moussen. Rör ordentligt nu!
  10. Vispa grädden i en separat skål. När den bildar vackra mjuka toppar så är den färdig att försiktigt vändas ned i moussen med en sked eller liknande. Se till att allt blandar sig ordentligt. Nu är det dags att hälla moussen över browniebotten. Plasta in och ställ i kylen i minst 5 timmar, men helst över natten.
Du kanske även gillar