Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saltbakad färskpotatis med laxrilette

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Den franska riletten görs ursprungligen på någon form av kött som kokas länge. Köttet finfördelas sedan till en trådig och bredbar konsistens och används som pålägg. Med varmrökt lax kan man enkelt röra ihop en somrig rilette som inte kräver långkok. Den kan serveras som dipp till saltbakad potatis, men riletten är också god på knäckebröd. Det grova saltet kan användas flera gånger.

Ingredienser

6 portioner

Rilette (cirka 5 dl):

  • 50 g rumsvarmt smör
  • 300 g varmrökt laxkött
  • ½ tsk rivet citronskal
  • 2 tsk pressad citronsaft
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • ½ dl hackad gräslök
  • 3 msk hackad dill
  • 1 ½ msk hackad kapris
  • 2 msk fintärnade cornichoner eller inlagd gurka
  • salt
  • nymald vitpeppar

Potatis:

  • 4–5 dl grovt salt
  • 15– 25 jämnstora färskpotatisar

Så här gör du

  1. Riletten: Mjukrör smöret. Mosa laxköttet med en gaffel. Rör i lax, citron och yoghurt i smöret. Rör om så att allt blandas och blir lite trådigt.
  2. Blanda i gräslök, dill, kapris och cornichoner. Smaka av med salt och peppar. Förvara i kylen, men ta fram en stund före servering.
  3. Potatisen: Sätt ugnen på 175 grader. Häll saltet i en ugnsfast form. Tryck ner potatisen, ungefär till hälften, i saltet. Baka i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, cirka 30 minuter.