Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sallad Niçoise med färsk tonfisk

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Sallad Niçoise en varm sommardag är den ultimata sommarlunchen. Med färsk tonfisk i stället för konserverad känns salladen betydligt fräschare och lyxigare. Men salladen är också god tillsammans med stekt torsk eller böckling. Titta gärna på Världsnaturfondens hemsida (WWF) för att göra ett miljövänligt val av tonfisk.

Ingredienser

4 portioner

Sallad

  • 4 –6 potatisar
  • 250 g haricots verts
  • 250 g cocktailtomater
  • 1 rödlök
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 3 msk repade blad av timjan eller oregano
  • 4 msk olivolja
  • 1 citron, pressad saft
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald
  • 1 burk sardeller, 50 g
  • 1 dl svarta oliver
  • 2 msk kapris
  • 2 hårdkokta ägg
  • citronklyftor

Halstrad tonfisk

  • 4 skivor tonfisk à cirka 150 g
  • 1 msk olivolja
  • 2 –3 tsk fänkålsfrön, nystötta
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymald

Så här gör du

  1. Sallad: Borsta potatisen ren och koka i lättsaltat vatten. Låt ånga av och skär sedan i bitar.
  2. Koka bönorna i lättsaltat vatten, låt rinna av.
  3. Halvera tomaterna. Skala och skiva löken.
  4. Blanda potatis, bönor, tomater, lök, örter, olivolja och citronsaft. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg upp salladen och toppa med sardeller, oliver, kapris, äggklyftor och citronklyftor.
  6. Halstrad tonfisk: Gnid in fisken med olivolja, fänkål, salt och peppar. Grilla den hastigt över glöd eller på grilljärn, cirka 1 ½ minut per sida. Tonfisken ska fortfarande ha en rå kärna i mitten.
  7. Servering: Servera salladen tillsammans med tonfisken.