Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Sallad à la Ratatouille

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Lite som den franska klassikern Ratatouille — fast i salladsform! Lägg gärna på några extra grönsaksspett på grillen så har du det mesta ordnat inför morgondagens matiga sallad.

Recept ur “The new green salad” av Therese Elgquist (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

4 portioner

Grön bas:

  • 2 dl rött ris (8 dl kokt)
  • 1 medelstor aubergine
  • 2 ekologiska paprikor (gärna i olika färger)
  • 1 medelstor zucchini
  • 2 små rödlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 kruka kruspersilja
  • 1 ekologisk citron, zest + msk
  • citronsaft
  • 250 g cocktailtomater
  • 65 g ekologisk babyspenat
  • 2 msk rapsolja
  • ½ tsk himalayasalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Topping:

  • kruspersilja
  • 1 dl valnötter (40 g)

Grön bönröra:

  • 250 g frysta gröna ärtor, tinade
  • 1 burk cannellinibönor, ca 240 g
  • 1 krm vitlökspulver
  • 2 msk ljus tahini
  • 1 msk ekologisk färskpressad citronsaft
  • 1 kruka färsk mynta, eller 2 tsk torkad
  • 1 msk kallpressad olivolja
  • ½ dl vatten
  • himalayasalt
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen, eller använd förkokt. Låt rinna av väl.
  2. Skär auberginen i 1 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna på en skärbräda med snittytorna uppåt, salta lätt och låt stå i 30 minuter.
  3. Dela paprikan och kärna ur den, skär i munsbitar. Skär zucchinin i 1 centimeter tjocka skivor. Skala och klyfta rödlöken.
  4. Riv vitlöken och blanda den med olja, timjan, salt och peppar.
  5. Trä upp aubergine, paprika, zucchini och lök på grillspett, pensla med vitlöksoljan. Grilla tills de blivit mjuka och fått fin färg. Låt svalna.
  6. Skölj och hacka persiljan grovt. Riv citronzesten och blanda ner i riset tillsammans med citronsaften. Dela cocktailtomaterna på mitten.
  7. Blanda varsamt ihop de grillade grönsakerna med riset och cocktailtomaterna. Varva med babyspenaten. Lägg upp salladen på ett stort fat, garnera med persilja och toppa med valnötter. Servera Grön bönröra vid sidan av.
  8. Grön bönröra: Mixa ärtor, bönor, vitlökspulver, tahini, citronsaft, mynta och olivolja till en slät röra med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt vatten, lite i taget, till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.