Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saftigt rågbröd med äpple

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Det är något speciellt med gammalt finporslin, tycker jag. Det ger en känsla, smak och en aning trevligare fika.

Jag kallar det för “tantfika”, jag älskar det ordet. Min farmor och mormor bjöd alltid på sån där underbar tantfika:)

Så baka ett bröd eller en småkaka, fram med finporslinet, tänd lite ljus och bjud in dina vänner!
Brygg kaffet på spisen och njut en kopp med detta saftiga bröd!

Ingredienser

2 Avlånga formar, bröd

Bröd

  • 8 dl lättfil
  • 50 g färsk jäst
  • 1 dl matolja
  • 2 tsk salt
  • 2 dl Äppelmos,godast me egen hemmagjord!
  • 8 dl grovt rågmjöl
  • 7 dl vetemjöl special
  • 3 dl solrosfrön

Så här gör du

  1. Blanda samman jäst med 37 gradig filmjölk. Rör ihop med alla andra ingredienser. Degen ÄR lös! Häll lite mjöl på degen, sätt över plastfolie på bunken. Låt jäsa cirka 30-45 minuter.
  2. När den jäst klart häll över degen i smorda avlånga formar. Pudra över lite mjöl igen och låt jäsa 30-45 minuter igen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda lågt i ugnen cirka 60 minuter. Låt bröden svalna helt innan du skär en skiva!!!