Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saftiga kanelbullar

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 58 st har redan röstat

Saftiga, varma bullar måste vara den godaste fikan som finns. Dessa bullar är otroligt goda och blir alltid lyckade.

Tips: är du allergisk mot mjölk byt ut mjölk och smör mot havredryck och Carlshamns mjölkfria smör, resultatet blir otroligt bra, kan dock krävas lite extra mjöl.

Ingredienser

30 Bullar
  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 2 tsk vaniljpulver
  • 1,5 dl sirap vit
  • 820 g vetemjöl special
  • 125 g smör
  • 0,5 tsk salt

Fyllning

  • 150 g smör
  • 2,5 msk kanel
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 dl strösocker

Topping

  • 1 st ägg
  • pärlsocker
  • kokos

Så här gör du

  1. Sätt på ugnen på 250 grader. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken i en kastrull tillsammans med kardemumma och vaniljpulver till fingervarmt (37 grader).Häll lite av mjölken över jästen och rör tills jästen har lösts upp helt. Häll sedan över resten av mjölken och sirapen och blanda. Rör ner det mesta av mjölet (ca 14dl) och saltet och blanda. Resten av mjölet använder du när degen har jäst en gång. Har du köksmaskin så börja knåda degen i maskinen här. På låg hastighet. Klicka sedan ner smöret medan du fortsätter att knåda degen på låg hastighet. Kör maskinen i ca 10 minuter. När degen är färdig!ska den fortfarande vara ganska lös. Om du inte har en assistent/ kitchen aid får du klicka i smöret och knåda degen för hand så länge du bara orkar. Jäs degen under bakduk till lite mer än dubbel storlek. Det tar ca 40 minuter. Under tiden som degen jäser gör du fyllningen. Blanda ihop rumsvarmt smör tillsammans med socker, kanel och vaniljpulver i en bunke. Lättast är att blanda ihop det med hjälp av elvispen på låg hastighet tills allt är ordentligt blandat. Lägg degen på mjölat bakbord och knåda ihop med lite mjöl lite lätt. Dela degen sedan i två delar och kavla ut dem till två rektangulära plattor. Bred fyllningen jämnt över plattorna och rulla sedan ihop dem. Skär i ca 1 cm tjocka skivor och lägg varje skiva i en bullform eller på bakplåtspapper på en bakplåt. Täck över plåtarna med bakdukar och jäs i ca 30 minuter. När bullskivorna jäst klart så vispa upp ett ägg och pensla varje skiva med ägg och strö sedan över lite pärlsocker eller kockos. Sätt in i mitten av ugnen i ca 8 minuter. Tips: är du allergisk mot mjölk byt ut mjölk och smör mot havredryck och Carlshamns mjölkfria smör, resultatet blir otroligt bra, kan dock krävas lite extra mjöl.