Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saftig saffranskrans med choklad

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Att göra kransar som brytbröd till jul ser lyxigt och festligt ut och är både snabbt och enkelt, även för den som är nybörjare på att baka. Man kan egentligen fylla dem med allt möjligt, det är bara att låta fantasin flöda. Denna enkla variant är gjord med smak av kakao och vanilj.

Recept ur Leila Lindholms bok “Sweet Christmas”.

Ingredienser

2 stora kransar
  • 200 g smör
  • 2 påsar (1 g) saffran
  • 5 dl mjölk, 3 %
  • ½ dl vispgrädde
  • 1 pkt (50 g) jäst
  • 2 ekologiska ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 16 –17 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 100 g mjukt smör
  • 4 msk kakao av god kvalitet
  • 1 dl strösocker
  • 1 nypa vaniljpulver

Pensling

  • 1 ekologiskt ägg
  • 1 msk vispgrädde

Så här gör du

  1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffranet och låt det koka upp.
  2. Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde, låt svalna till 37 grader.
  3. Vispa ut jästen med den fingerljumna vätskan i en bunke. Tillsätt ägg, strösocker och salt.
  4. Arbeta in mjölet i degen lite i taget tills den börjar släppa från kanterna (jag brukar knåda i en bakmaskin cirka 10–15 minuter, så att proteinet i mjölet utvecklas och degen blir smidig).
  5. Låt degen jäsa i bunken under en bakduk till dubbel storlek, 45–60 minuter.
  6. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
  7. Dela degen i två, kavla ut den (en i taget) på ett bakbord och bred på hälften av smöret. Blanda kakao, strösocker och vaniljpulver och strö det över degen (hälften).
  8. Rulla ihop degen (precis som när du gör klassiska kanelbullar), skär 4–5 centimeter tjocka skivor och lägg tätt intill varandra på en plåt med bakplåtspapper tills du har format en krans. Upprepa med den andra degen.
  9. Låt jäsa en andra gång under bakduk 30–40 minuter.
  10. Blanda ägg och grädde och pensla kransen. Grädda den till gyl­lene färg i ugnen (cirka 12–15 minuter).