Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saftig mjuk pepparkaka med choklad (äggfri)

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Hemma hos oss.

-Älskling, glömde du köpa ägg?
– Ahh, tog du sista ägget?
– Näääää Ebbe, klättra inte i kylen…kraaaas…(ägg överallt)
– Älskling, perfekt kokt ägg!

Denna kakan är perfekt om du som oss glömmer köpa ägg eller ätit upp det sista. Kakan är äggfri och då även perfekt för dig som är allergisk.

Tips!
Servera med lättvispad grädde, kanske smaksatt med lingon eller varför inte göra en lingonglass till?

Ingredienser

1 Rund form
  • 3 dl Vetemjöl
  • 1,5 dl Strösocker
  • 0,5 msk Kanel
  • 1 tsk malen nejlika
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 100 g Smält smör
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 3 tsk Bakpulver
  • 0,5 dl mörk sirap
  • smör och ströbröd till formen
  • 75 g Mörk choklad smält

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna något.
  2. Blanda alla de torra ingredienserna i en bunke.
  3. Blanda svalnat smör, grädde och sirap. Rör ner detta i bunken med övrigt.
  4. Smörj och bröa en rund form eller form som bilden visar. Häll ner smeten och grädda kakan lågt i ugnen cirka 45 minuter. Tiden beror givetvis på vilken form du tar.
  5. När kakan svalnat hackar du chokladen och smälter över vattenbad. Sedan ringlar eller spritsar du över den på kakan. Låt kallna i kylen och servera kakan med lättvispad grädde eller lite glass!