Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saftig choklad och kaffe kaka med glasyr

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Prova denna chokladkaka, kommer inte att ångra er.
Himmelsk chokladkaka, saftig och med en perfekt smak av både choklad och kaffe. Passar till både vuxna och barn. Har aldrig varit så förtjust i sockerkaka, har tyckt att den blir bara torr och trist. Men denna blir såååå saftig att man bara vill ha mer. Glaserar och garnerar man den då blir den hur lyxig som helst.

Ingredienser

12 portioner
  • 225 g smör
  • 60 g kakao pulver
  • 1,1 dl kaffe brygd
  • 400 g strösocker
  • 2,4 dl gräddfil
  • 2 st ägg stora
  • 1 msk vanilj pulver
  • 250 g vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,25 tsk salt

Glasyr och dekorering:

  • 115 g choklad
  • 50 g smör
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 dl ev frukt eller bär

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 º. Smörj och mjöla en form. Jag använde min brioche form för första gången. Kakan blev superbra trots att formen inte var hålat.
  2. I en kastrul smält smöret och kakao på spisen. Blanda i kaffet och ta bort från värmen.
  3. Blanda i socker, gräddfil, vanilj och ägg i den varma chokladsmeten.
  4. I en annan skål blanda mjöl, bikarbonat och salt. Blanda i chokladsmeten, blanda väl.
  5. Häll i formen och grädda i nedersta delen av ugnen för ca 40 minuter, tills ytan känns torr och kakan släpper formens kanter.
  6. Lät den kallna i formen för ca 20 minuter. Förbered glasyren under tiden.
  7. Värm grädde och smör på spisen tills smöret har smält. Blanda i chokladen i bitar och rör om tills all choklad har smält och du får en len sås.
  8. Låt såsen kallna lite ifall den är för tun. Vänd kakan över till en serveringsfat. Häll över den något avsvalnad chokladsåsen. Garnera ev med frukt eller bär.
  9. Förvara kakan täckt på ett svalt ställe så håller den sig saftig minst 4 dagar.