Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransrisotto med rostad mandel

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

En risotto är lätt att göra och brukar imponera med sin goda smak! Den här gyllengula med mandlar är magisk.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 dl olivolja
  • 4 dl avorioris
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 ,2 liter varm hönsbuljong
  • 1 pkt saffran (0,5 gr)
  • 3 dl riven parmesan
  • 30 gr smör
  • Salt och nymalen svartpeppar
  • 10-12 st gröna späda sparrisar
  • 1 dl mandel

Så här gör du

  1. Rosta mandeln i en torr het panna. Låt svalna och hacka grovt.
  2. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs den mjuk i olivoljan, utan att den tar färg. Tillsätt riset och rosta det med löken och olivoljan.
  3. Häll på vinet och låt ånga in i riset.
  4. Tillsätt den varma buljongen som gärna får puttra på en platta bredvid risottokastrullen. Häll i 2 dl buljong i taget till vätskan absorberats av riset. Tillsätt då nästa 2 dl osv. Rör om risotton ofta, då får den sin rätta krämighet.
  5. Rör ut saffran i 0,5 dl av buljongen och tillsätt det efter ca 10 minuters kokning.
  6. Risotton ska koka totalt ca 18 minuter, när det är 2-3 minuter kvar, skär ner sparrisen i bitar och låt den koka med till slutet. Ta bort kastrullen från plattan och blanda ner osten och smöret. Smaka med salt och nymalen svartpeppar. Toppa med mandeln och servera genast med ev mera parmesan.