Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffranspannkaka – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 47 st har redan röstat

Saffranspannkaka, också kallad Gotlandspannkaka, har en särskild koppling till julen då den traditionellt gjordes av julgröten som blev över. Saffranspannkakan bakar du i ugnen, och den är lika god varm som kall.

Tips: Koka risgrynsgröten dagen innan eller köp färdig på tub.

Läs också: Så kokar du risgrynsgröt

Ingredienser

6 portioner

Saffranspannkaka

  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 4 msk strösocker
  • 1 pkt saffran
  • 4 ägg
  • 1 kg risgrynsgröt
  • 2 krm salt
  • 1 mandelflagor (50 g)
  • smör

Blåbärssylt

  • 500 g blåbär
  • 2 dl strösocker

Till servering

  • vispad grädde

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Vispa ihop grädde, socker, saffran och ägg i en bunke. Vänd in gröt och salt i smeten.
  3. Smörj en ugnsfast form (cirka 20 x 30 centimeter) och fyll med smeten. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
  4. Sylt: Koka ihop blåbär och socker cirka 15 minuter. Fyll i ren glasburk, sätt på locket och låt svalna.
  5. Servera ljummen eller kall med sylt och vispad grädde.