Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Saffransgifflar med vit choklad & mandelmassa

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Saffransgifflarna blir extra saftiga av mandelmassan och den vita chokladen.

Ingredienser

32 gifflar
  • 75 g jäst, för söta degar
  • 1 tsk salt
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk, 3 %
  • 2 paket saffran
  • 2 dl strösocker
  • 15-17 dl vetemjöl special
  • 2 ägg

Fyllning

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g vit choklad

Garnering

  • 1 ägg
  • 50 g flagad mandel
  • pärlsocker

Så här gör du

  1. Sätt på ugnen på 225 grader. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt saltet.
  2. Smält smör tillsammans med mjölk och saffran för att få fram färg och smak. Värm degspadet till 37 grader och häll över jästen. Rör om och se till att jästen löst sig i spadet.
  3. Tillsätt mjöl i omgångar och rör ner äggen. Arbeta degen i bakmaskin cirka 8 minuter, alternativt för hand, tills den blir blank och smidig.
  4. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter.
  5. Dela upp degen i 4 runda cirklar och kavla ut den. Skär sedan varje cirkel i 8 tårtbitar.
  6. Bred smör på varje tårtbit. Riv vit choklad och mandelmassa fint och strö över smöret. Lägg fyllningen där det är som bredast på tårtbitarna. Rulla ihop, från den breda delen till spetsen på tårtbiten.
  7. Lägg gifflarna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa cirka 30 minuter.
  8. Pensla med uppvispat ägg, strö flagad mandel och pärlsocker över. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.